DİYANET İSTEDİĞİ SİTEYİ KAPATTIRACAK

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Yaman Akdeniz ve Ankara Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, Diyanet İşleri Başkanlığı’yla ilgili kanunda yapılan bir değişiklikle, Diyanet’e internetteki yayınlara müdahale hakkı tanındığını belirtti.

Diyanet’in bundan sonra ‘hatalı ve noksan basılan mushaf ve cüzlerle, sesli - görüntülü Kur’an-ı Kerim yayınları’nı mahkeme kararıyla engelleyebileceğini belirten akademisyenler, “Bu düzenleme, dini farklı yorumlayanlar kadar eleştirel yaklaşanların da inanç özgürlüğünü tehdit ediyor. Ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı’na verilen yetkiyle farklı kamu idare ve kurumlarına sansür yapma yolu da açılmış olur” dedi.

Akdeniz ve Altıparmak’ın yaptığı açıklamaya göre, Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun’da yapılan bir düzenleme kurumun ‘internete müdahalesi’nin önünü açtı. Bu kanuna göre Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu’nun saptadığı ‘hatalı ve noksan basılan mushaf ve cüzlerle, sesli - görüntülü Kur’an-ı Kerim yayınları’ mahkeme kararıyla toplatılacak ve imha edilecek.

Bu kanun uyarınca bu yayın internet ortamında yapılırsa yine başkanlığın müracaatıyla sulh hukuk mahkemesi erişimin engellenmesi kararı verebilecek. İki akademisyen söz konusu kanun değişikliğinin ‘internete yeni bir sansür’ getireceğini belirterek, şu görüşleri dile getirdi:

Laik hukuk düzenine aykırı
“Düzenleme hem esas hem de usul açısından endişe verici. Laik bir hukuk düzeninde bir idari birimin internet sitelerinin dini içeriğine müdahale etmesi kabul edilemez. Düzenleme Anayasa’da öngörülen temel haklar rejimine de her yönüyle aykırı. Bu düzenleme, dini farklı yorumlayanlar kadar eleştirel yaklaşanların da inanç özgürlüğünü tehdit ediyor.

Ayrıca usul açısından da endişe verici. Türkiye’de sansür mekanizması giderek dağınık ve takibi imkansız bir hale bürünüyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’na verilen yetkiyle farklı kamu idare ve kurumlarına sansür yapma yolu da açılmış olur