Efkar | Konular | Kitaplar

Milli güvenliğimiz, Türk düşmanı Yunan’a emanet!

NATO Müttefik Kara Komutanlığı, Türk düşmanlığıyla tanınan Yunan kökenli ABD’li Avrupa Komutanı James Stavridis
’in de katıldığı törenle İzmir’de faaliyete geçti. Vahim tabloyu Org. Kıvrıkoğlu özetledi: Komutan ABD’li. Kaç görevli olacak ben de bilmiyorum.

Türkiye’nin geleceği
Türk düşmanına emanet
İzmir’de oluşturulan ve Yunan kökenli ABD’li Orgeneral James Stavridis’in komuta edeceği NATO Müttefik Kara Komutanlığı törenle faaliyete geçti
NATO’nun yeni komuta yapısının oluşturulmasına yönelik çalışmalar kapsamında İzmir’de oluşturulan NATO Müttefik Kara Komutanlığı, Türk düşmanlığıyla tanınan Yunan kökenli ABD’li Avrupa Komutanı James Stavridis’in de katıldığı törenle İzmir’de faaliyete geçti. Törene, TSK’yı temsilen Ege Ordusu Komutanı Abdullah Atay da katıldı. Oramiral Stavridis, “NATO, üye olduğu günden itibaren her adımında Türkiye’ye güvendi. Aynı şekilde Türkiye de her zaman NATO’ya güvenebilir” dedi.


Birleştirici köprü
Türk halkına, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ve İzmirlilere NATO’ya verdiği destekten dolayı teşekkür eden Stavridis, “İzmir yüzyıllar boyunca kültürlerin kesişme noktası olmuştur. Nihayetinde NATO da ittifaka üye 28 ülkeyi birleştiren bir köprüdür. Bu nedenle kara komutanlığının İzmir’de bulunmasının sembolik bir anlam taşıdığını düşünüyorum. Afganistan’da, Balkanlar’da, Libya’da, dünyanın her yerinde NATO’nun gittiği her yerde, Türkiye’nin önemli ve etkin katkıları olmuştur. İzmir’deki yapılanmayı, NATO’nun geleceğinin bir parçası olarak düşünüyoruz” diye konuştu.
NATO Müttefik Kara Komutanı Korgeneral Frederick Ben Hodges de, “Türkiye’nin talebi olumlu sonuçlanır ve Patriot konuşlandırılması kabul edilirse bu Türk nüfusunu, halkını korumak için yapılacaktır” dedi. 28 ülkenin kara kuvvetlerinin İzmir merkezli olarak etkin şekilde operasyon yapabileceklerini ifade eden Hodges, gazetecilerin Türkiye’nin Patriot talebine ilişkin sorularını da yanıtladı. Hodges, şunları kaydetti:


Türk halkını korumak için
“Türkiye’nin Patriot talebi üzerine ittifak bir haftadan kısa süre içerisinde harekete geçti ve ABD, Almanya, Hollanda ile NATO güçlerinin yetkililerden oluşan değerlendirme ekibi görevlendirildi. Değerlendirme ekibinin birkaç gün içinde çalışmasını tamamlamasını umuyorum. Şunun altını çizmek isterim. Türkiye’nin talebi olumlu sonuçlanır ve Patriot konuşlandırılması kabul edilirse, bu Türk nüfusunu, halkını korumak için yapılacaktır. Bir savunma sistemi olan Patriotların amacı hiçbir zaman uçuşa yasak bölge oluşturmak, ya da saldırı değildir.” ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone’nin de katıldığı törenle, NATO Müttefik Hava Komutanlığı, yerini resmen Kara Komutanlığı’na bıraktı.


Protesto edildi
Bu arada, bir grup İşçi Partili, NATO Avrupa Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın kurulacağı Vecihi Akın Kışlası’na kadar yürümek istedi. Polisin izin vermemesi üzerine çeşitli sloganlar atan grup adına konuşan İP Genel Başkan Yardımcısı Tugay Şen, “NATO, eninde sonunda bu topraklardan atılacaktır” dedi.

Tetik, Yunan kökenli
ABD’li generalde
Patriotların Türkiye’ye yerleştirmesinden sonra, tetik NATO komutanı James Stavridis’in elinde olacak. Stavridis, Kurtuluş Savaşı’nı “Rumlara karşı etnik temizlik harekatı ve soykırım” olarak niteleyen bir amiral. Önemli özelliklerinden biri, dedesi Türkiye’den Yunanistan’a göçmüş bir Rum olması. Stavridis, 1993-1995 yıllarında komutanlık ettiği USS Barry adlı muhripte yürüttüğü görev sırasındaki anılarını topladığı “Destroyer Captain” adlı kitabında Türkiye’nin Kurtuluş Savaşı’nı “etnik soykırım” olarak niteliyor. Kitabın baskı tarihi şimdiki görevine başlamadan hemen önce. Amerikalı amiralın kitabındaki ilgili bölüm şöyle: “1920’lerin başında, büyükbabam Dimitrios Stavridis, kısa, tıknaz bir Rum öğretmenken, doğrudan Osmanlı İmparatorluğu’nun kalıntılarında yaşayan Rumlara karşı yürütülen etnik temizlik harekatının bir parçası olarak Türkiye’den sürgün edildi. Büyükbabam ucu ucuna küçük bir botla önce Ege Denizi’ni aşarak Atina’ya, oradan da Ellis Adası’na kaçtı. Ama kardeşi onun gibi şanslı değildi ve doğrudan Rum azınlığı hedefleyen şiddet sonucunda öldürüldü.”

Görevli sayısını o da bilmiyor
Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, İzmir’de NATO Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın kurulmasını, “Bizim için çok önemli. NATO’nun Avrupa, Orta Doğu ve Balkanlar ayağında kara gücü olacağız” sözleriyle değerlendirdi. Orgeneral Kıvrıkoğlu, burada görev yapacak personel sayısı konusunda ise “Karargâhtaki görevli sayısının ne olacağını ben de bilmiyorum” diye konuştu.


Avrupa’nın kara gücü
Orgeneral Kıvrıkoğlu, Romanya Milli Günü nedeniyle düzenlenen resepsiyona katıldı. Burada gazetecilerle sohbet eden Orgeneral Kıvrıkoğlu, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’yi NATO toprağı ilan etti” sorusuna “O işin siyasi kısmı, bir şey diyemem” yanıtını verdi. Orgeneral Kıvrıkoğlu, NATO’nun İzmir’in Buca ilçesinde bulunan Orgeneral Vecihi Akın Kışlası’ndaki İzmir Müttefik Hava Komutanlığı’nı, Müttefik Kara Komutanlığı’na dönüştürme kararı ile ilgili bir soruyu da şöyle yanıtladı:
“Çok önceden planlanmıştı. İtalya, NATO’nun deniz gücünde ne derece önemliyse, Türkiye de kara karargâhında o kadar önemli olacak. Bizim için çok önemli. NATO’nun Avrupa, Orta Doğu ve Balkanlar ayağında kara gücü olacağız. Karargâhtaki görevli sayısının ne olacağını ben de bilmiyorum. Komutanı ABD’li olacak. Kurmay Başkanı ise Türk. Ancak Türk görevli kim olacak, adını bilmiyorum.” Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Patriotların Türkiye’de nerede konuşlandırılacağı konusunda ise yorum yapmaktan kaçındı.

Genelkurmay: İttifakın
en önemli vurucu gücü
NATO’nun yeni komuta yapısının oluşturulmasına yönelik çalışmalar kapsamında İzmir’deki Hava Komutanlığı’nın yerine Kara Komutanlığı teşkil edildiği Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklama ile kamuoyuna duyuruldu. Genelkurmay’dan yapılan açıklamada, NATO’nun yeni komuta yapısının oluşturulmasına yönelik çalışmalar kapsamında, karargâhlarının sayısının azaltıldığı, müttefik ülkelerdeki birçok karargâhın kapatıldığı belirtildi.


Belçika’ya bağlı
NATO’da yürütülen uzun müzakereler sonucunda yeni komuta yapısında bulunan önemli ve etkin karargâhlardan birinin Türkiye’de bulunmasına karar verildiği belirtilen açıklamada, “8 Haziran 2011 tarihinde Brüksel’de icra edilen NATO Savunma Bakanları toplantısında alınan karar uyarınca İzmir’deki Hava Komutanlığı’nın yerine bir Kara Komutanlığı teşkil edilecektir” ifadesi kullanıldı. NATO Kara Komutanlığı’nın, doğrudan Belçika Mons’daki Müttefik Harekât Komutanlığı’na bağlı üç ana karargâhtan biri ve NATO’daki tek Kara Komutanlığı olacağı vurgulanan açıklamada, İzmir Kara Komutanlığı’nın icra edilen açılış töreninin ardından bugünden itibaren faaliyete geçeceği bildirildi.